Telair lastningssystem får uppdatering av kolfiber

Telair lastningssystem får uppdatering av kolfiber

Telair, är en tillverkare av lastsystem för flygplan med ett 30-tal anställda. Med internationella kunder som använder flygplan som Airbus, Boeing, Embraer och Bombardier bygger de system används över hela världen. Dessa system hjälper flygbolagen att spara kostnader vid varje flygning och förbättra arbetsvillkoren vid lastning för markpersonalen. Det glidande mattsystemet leder till ca 20% kortare laddningstid per flygning.

År 2011 funderade Telair på att införa en kolfiberversion av det glidande mattan och långsamt avveckla glasfiberversionen. Detta skulle ytterligare minska systemets vikt och samtidigt uppfylla kraven på styrka och säkerhet.

Företaget letade efter en leverantör som konsekvent skulle kunna leverera hög kvalitet och med högsta leveransprecision. Telair behövde söka efter en innovativ partner som hade arbetat med kolfiberproduktion, då detta användningsområde var nytt.

När Telair kom i kontakt med Ljungby Komposit möttes de av ett ”positivt och framåt tänkande företag”, enligt Kristian Hermansson (Supply Chain Manager, Telair International AB). Prototyptillverkningen präglades av samarbetsvilja och många viktiga beslut fattades. De två företagen arbetade tillsammans för att utvärdera olika kolfiberleverantörer, testa styrkorna och svagheterna i olika materialkvaliteter och fibertjocklekar samt hur de skulle påverka slutprodukten.

Enligt Thommy Rosberg, ”Allt vi gör på Ljungby Komposit är inriktat på att skapa konsekvent hög kvalitet till lägsta totala kostnad för våra kunder. Detta inkluderar våra leverantörer och de förbättringar vi har gjort i våra standardproduktionsprocesser.” Ljungby Komposit har nu har producerat ett flertal olika detaljer för Telair i nära ett decennium. Kundbehoven av kolfiberversionen har nu passerat glasfiberversionen.

Denna förändring har resulterat i mer än 30% minskning av vikten av det totala systemet.

Telair Sweden har för närvarande en liten del av marknaden. Bränslekostnaderna förväntas dock förbli höga vilket leder till ökad efterfrågan på viktminskningar inom branschen. Ökat tryck för bränsleeffektivitet på grund av miljöhänsyn och efterfrågan på förbättrade arbetsförhållanden för markpersonalen, innebär att det glidande mattan och Telair har en enorm tillväxtpotential framåt.

”Arbetet med Ljungby Komposit har förbättrat vår konkurrenskraft, delvis på grund av den logistiska effektiviteten mellan oss men också på grund av den totala kostnads- och kvalitetsstabiliteten som Ljungby Komposit har levererat.” – Kristian Hermansson, Supply Chain Manager, Telair International AB.