Jutebee™ Storyn

The Jutebee ™ Story

Ljungby Komposit ser potential i bio-kompositer.

Hur tar du en Jute-anläggning från dalarna i östra Bengal och förvandlar den till en 3-hjulig elektriskt fordon som kryssar genom gatorna i Sveriges västkust? Allt som krävs är hårt arbete, innovation och internationellt samarbete. Det här är vad JuteBeeTM-historien handlar om, samarbeta med nya människor och utnyttja nya resurser för en mer hållbar framtid.

Bangladesh är världens näst största exportör av Jute-fiber efter Indien. Här är översvämningarna omfattande och monsunregnet är tungt, men efter stormarna står Jute-anläggningen stadigt som guldkanten på vår planets molniga framtid. I Faridpur, Bangladesh, växelodlas jute med ris så att den inte tar kapacitet från matproduktionen. Det tar 120 dagar innan stjälkarna växer upp till 4,5 meter, varefter de blöts i vatten i 15 dagar. Juten smörjs sedan, snurras och packas och är därefter redo att göra resan på 3000 mil till Göteborg, Sverige (bland andra platser runt om i världen).

Juteborg AB är ett entreprenörs- och utvecklingsföretag som fokuserar på högteknologiska Jutefiber-lösningar och innovativa designtjänster inom fordon / transport, konstruktion / interiörtextil och förpackning. Else-Marie Malmek och Christina Östergren är de entusiastiska entreprenörerna bakom Juteborg AB. Paret har fått ett rykte för att vara överallt och var som helst någon är villig att ge ett öra till Jutets framtid. En sådan interaktion var med Göran Folkesson (VD, Clean Motion AB) där de födde den innovativa idén att bygga en Zbee med ett tak & bakstycke gjord av JuteTechTM – specialutvecklat Jute-tyg.

Clean Motion, World Climate Solver 2013, var positiv till idén och kontaktade Ljungby Komposit, kompositspecialisterna bakom Zbees imponerande glasfiberkropp. Med delfinansiering från Vinnova AB hade Juteborg (projektägare och chefer) nu samlat ett team för att förverkliga JutebeeTM-idén.

”Det var mycket intressant för oss på grund av den sociala ansvarsaspekten. Att bidra till landets utveckling och särskilt förbättra möjligheterna för de Bangladeshiska kvinnorna var en spännande aspekt för oss. ”

-Thommy Rosberg, VD Ljungby Komposit

Ljungby Komposit är känt av sina kunder som en kompetent och pålitlig underleverantör. Deras förmåga att leverera flexibla lösningar av hög kvalitet var avgörande för JutebeeTM-projektet. Trots att det var första gången för dem att arbeta med Jute var produktionsteamet redo att testa fibers kapacitet.

”Jute är verkligen lätt att arbeta med. De flesta av våra processer var desamma och vi ser fram emot att se standardisering i Jute-industrin så att vi kan använda den på ett mer systematiskt sätt ”

-Anders Werner, Ljungby Komposit produktionschef

När processen var klar presenterades JutebeeTM på Lindholmen Science Park i januari 2019 och slutprodukten talar för sig själv.

Jute ger karossen en jämn finish och en naturlig estetik, samtidigt som den uppfyller samma krav på styrka och vikt som den vanliga Zbeen.

JutebeeTM är kanske ett imponerande första steg i hållbar biltillverkning men har det verkligen en framtid i branschen? Enligt Else-Marie Malmek, projektledare för JutebeeTM, börjar samhället förstå vikten av vad vi gör. Hållbarhet (inklusive ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter) är redan en konkurrensfördel och den kommer bara att bli viktigare inom en snar framtid, faktiskt en förutsättning för hållbart företagande. ”

 

 

 

 

 

 

 

Juteborg; Ljungby Komposit; Bio-composite specialists.

A. Hossain, E. Malmek, C. Östergren presenting the Jutebee at Lindholmen science park in January, 2019.

Why Jute?